Så här lyckas du med dahlia

När vårsolen har börjat värma i mars är det dags att växa dahliaknölarna till liv. Förodling är det absolut bästa sättet för att ge knölarna en bra start och ett försprång mot mördarsnigeln som gärna mumsar i sig de första späda skotten som sticker upp på knölen om man  planterar den direkt i trädgården.

Pompomdahlia ´Franz Kafka´

Förkultivering

Det går bra att använda sig antingen av hink eller plastpåse för att förodla knölarna. 

1. Fyll upp hinken eller plastpåsen med vanlig planteringsjord - blanda gärna i kogödsel eller annan näring.

2. Placera dahliaknölen ytligt så att de s.k. "ögonen" (ser ut som små knölar upptill på dahliaknölen) precis sticker upp ovanför jordytan.

3. Vattna jorden extremt sparsamt (hellre inget alls än för mycket) innan knölen har väckts till liv och fått skott. Annars finns risken att knölen ruttnar.

4. Det går bra att toppa plantan när den kommit upp ca 25 cm om man vill ha en buskigare planta!

Utplantering

När risken för frost är över kan dahliaplantan avhärdas genom att tas ut en stund varje dag tills den vant sig vid utomhustemperaturer. Plantera plantan på sin slutgiltiga plats (antingen i rabatt eller i en stor kruka). Se till att vattna jämt och ordentligt. Dahlia gillar soliga lägen. Planteringsavståndet bör vara mellan 30 - 50 cm beroende på hur hög dahliasorten blir. Gödsla plantorna regelbundet fram till september då de behöver förbereda sig för vinterdvalan. Klipp bort överblommade blommor för en rikare blomning. Dahlia blommar fram till första frosten vilket kan vara ända in i november beroende på var i Sverige man bor. 

Vinterförvaring 

Märk gärna upp dina dahlior innan blomningen är över om du odlar flera sorter. På så sätt vet du vilken som är vilken när det är dags att klippa ner plantan och gräva upp knölen. Använd en grep för att gräva upp knölen så den inte skadas. Klipp ner den så det bara återstår 5 - 10 cm av stammen. Skaka av jord och klipp bort de tunna sugrötterna längst ner. Dahliaknölar ska förvaras torrt, mörkt och frostfritt. Sågspån, tidningspapper, halm eller liknande material i en kartong funkar bra. Titta gärna till knölarna under vintern så de inte mot förmodan börjat mögla, då mögel snabbt sprider sig och förstör knölarna.

Lycka till med dina dahlior!

Du hittar vårt fantastiska sortiment av dahlior här!