Bjud in maskarna i din odling!

Vi vill sprida kunskap om vikten att ha frisk och näringsrik jord när man odlar. Allt börjar med jorden, och utan en bra jord uteblir de fina resultaten som alla vill få när man odlar, oavsett om man odlar blommor eller grönsaker. Att berika jorden med mask och deras oslagbara gödsel har varit en gamechanger för oss och vi hoppas kunna sprida intresset för kompostmaskar vidare.

För oss började intresset för maskar en ruskig oktoberkväll 2018 då vi beställde våra första maskar och startade en liten maskkompost hemma i vår dåvarande lägenhet, och sen dess är vi helt sålda! 

Nu använder vi maskarna överallt: i trädgårdens bäddar, i trädgårdskomposten, men mest revolutionerande har de varit i hemmet och på altanen där vi matar maskarna med bland annat växtdelar och rotsystem som vi rensar bort från krukor och lådor. Vi behöver därför aldrig slänga döda plantor eller köpa ny jord eller näring till våra många krukor på altanen!

Vi använder oss av en större kruka med hål i som vi bottnar med tidningspapper, lite jord och som vi sedan fyller på med allt sånt som vi rensar bort från krukorna under säsongen. Vi slänger även ner kaffesump och oblekta kaffefilter som maskarna älskar. Sedan toppar vi krukan med fuktigt tidningspapper. Är det torrt sprayar vi krukan med vatten. Vid optimala mask-förutsättningar jobbar maskarna supersnabbt med att bryta ner materialet och skapa det finaste gödslet som du sedan kan sprida ut i krukor, lådor och även ge till dina krukväxter!  

Maskarna överlever inte vintern i krukor men däremot övervintrar deras kokonger (ägg) och kläcks till våren, och på så sätt fortsätter maskarna göra nytta år efter år. På friland övervintrar maskarna djupt nere i jorden.  

Vi vill verkligen rekommendera alla som odlar att på ett eller annat sätt ha maskar hemma och dra nytta av deras förmåga att luckra upp jorden och förvandla löv, växter och rötter m.m till den finaste näringen du kan få till din jord!

Köp dina kompostmaskar här!