Lyckas med luktärter

Att odla luktärter är otroligt givande och inte alls så svårt. Med rätt förutsättningar blommar luktärterna från ungefär runt midsommar tills frosten tar dem långt in på hösten. Doften från en stor egenodlad luktärtsbukett är svårtslagen!

Så här odlar vi luktärter:

  • Ta en vanlig plastkruka ca 9 cm, gärna så djup som möjligt, och packa vanlig planteringsjord hårt, vattna igenom jorden ordentligt och tryck till den igen. 
  • Strö ut luktärtsfrön, ca 10-25 st jämnt över ytan. Toppa med fin jord (det behöver inte vara såjord, men jorden ska vara fri från större klumpar och bitar). Spraya jorden så den är genomfuktad.
  • Placera krukan i en genomskinlig plastpåse eller fryspåse med öppningen uppåt. Den fungerar som ett drivhus och håller sådden fuktig. 
  • Efter 5-7 dagar bör fröna ha grott och växt till sig en bit. 
  • När groddarna är ca 10 cm placeras sådden ute för att plantorna ska bli knubbiga och fina. Luktärter tål flera minusgrader, men om kylan håller i sig är det bäst att ta in krukan.

Utplantering:

Vi brukar strunta i att skola om plantorna. När det är dags att plantera ut luktärterna på sin slutgiltiga plats blötlägger vi krukan med plantorna i vatten ca en kvart innan vi tar ut jordklumpen och försiktigt delar plantorna. Sedan planteras de ut med ett plantavstånd på 10 cm. Plantorna behöver inte stöttas upp, men behöver klätterstöd så de kan nå sin fulla höjd (oftast upp till två meter). 

Gödsla minst en, gärna två gånger i veckan med exempelvis hönsgödsel eller guldvatten och vattna ordentligt. Plocka av blommorna regelbundet innan de hinner bilda ärtskidor (sätta frö) så blommar de tills frosten tar dem.

Vi har massvis av luktärter i vårt sortiment! Se alla luktärter här

´Spencer´-luktärter

´Spring Sunshine´-luktärter

´Royal´