Lyckas med rosenskära

Rosenskära (Cosmos bipinnatus) - Fakta och Odlingsråd

Rosenskära (Cosmos bipinnatus) är en vacker och mångfacetterad sommarblomma som tillhör familjen korgblommiga växter. Dess charmiga och rika färger och former har gjort den till en given favorit i rabatter och buketter. Rosenskäran finns både som enkel, halvfylld och helfylld och färgskalan sträcker sig från snövitt till aprikos, ljusgul, rosa, lila och mörkaste rött. Det finns även sorter som är flerfärgade som exempelvis ’Apricotta’, ’Apricot Lemonade’ och ’Tip Top Picotee’.

Fakta om rosenskära (Cosmos bipinnatus):

  1. Ursprung: Rosenskära kommer ursprungligen från Mexiko.

  2. Blommans utseende: Rosenskära har karakteristiska dilliknande gröna blad och blommor i en rad färger. Plantan kan bli upp till 1-2 meter hög.

  3. Blomningstid: Rosenskära blommar under sommaren och ända fram till tidig höst, vilket ger långvarig och kontinuerlig blomning. Bäst blomning får den när nätterna blir längre i slutet av juli och framåt.

Odlingsråd för rosenskära:

  1. Placering: Välj en solig plats i trädgården med väldränerad jord. Rosenskäran älskar fullt solljus och trivs i varma klimat.

  2. Jord: Se till att jorden väldränerad. Blanda gärna in kompost eller annat organiskt material för att förbättra jordens näringsinnehåll men var försiktig med gödsling under säsongen. För mycket näring främjar bladverkets tillväxt och hämmar blomningen.

  3. Sådd: Det går utmärkt att direktså rosenskära på växtplatsen på våren när risken för frost har passerat. Du kan även förkultivera fröna inomhus och plantera ut plantorna när de är tillräckligt starka. Toppa gärna plantan över andra paret så förgrenar sig plantan.

  4. Bevattning: Rosenskära är relativt tålig och behöver inte mycket vatten. Vattna sparsamt och undvik övervattning.

  5. Skötsel: Rensa bort vissna blommor regelbundet för att främja blomningen.

  6. Årlighet: Rosenskära är ettårig, vilket innebär att den behöver planteras om varje år. Dock frösår den sig gärna, så se upp så att du inte rensar bort den i misstag när den grott på våren!